Fenomenul Piteşti, Virgil Ierunca

icoana-aiud-bis1“Ceea ce s-a petrecut la închisoarea din Piteşti între 1949 şi 1952 merită un loc aparte în înspăimântătorul repertoriu al ororilor concentraţionare ale veacului al XX-lea. “Fenomenul Piteşti” aparţine aceluiaşi registru, la care vine însă cu o trasătură specifică: utilizarea sistematică a torturării deţinuţilor de cătrealţi deţinuţi. Ideea îi aparţine pedagogului sovietic Makarenko (1888-1939), specialist în delincvenţă juvenilă şi partizan al reeducarii deţinuţilor tineri cu ajutorul deţinuţilor mai vechi, aflaţi pe “calea cea buna”, dar făcând parte din aceeaşi clasă de vârstă. Virgil Ierunca povesteşte una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră. Deţinuţi torturaţi cu un sadism de-a dreptul extravagant-dacă sadismul poate fi astfel-, torţionarii lor impunându-le

să tortureze la rândul lor, ca să li se conteste însăşi calitatea de victime. In ultima fază a ciclului, nefericiţii sunt constrânşi să-şi tortureze cei mai buni prieteni, ca dovadă a convertirii lor lăuntrice. Toată lumea a fost torturată, toată lumea a torturat. Cei morţi acolo şi cei care au supravieţuit au fost privaţi până şi de propria lor nefericire. Virgil Ierunca a avut curajul să intre în acest infern şi să-i devină istoric, pentru edificarea generaţiilor viitoare.”

“Deţinuţii, în pielea goală, au fost obligaţi să se întindă pe culoar direct pe ciment şi, timp de peste o jumătate de oră, au fost bătuţi, aşa cum se toacă bucăţi de carne, de către gardieni înarmaţi cu răngi de fier şi cu bâte. După care, trupurile lor însângerate au fost târâte înapoi în celulă şi puse la dispoziţia reeducatorilor care asistaseră la spectacol. Decalajul de forţe astfel obţinut era zdrobitor. Reeducarea putea să înceapă.”

O carte cu adevărat tulburătoare.

Advertisements

Tags: , , ,

3 responses to “Fenomenul Piteşti, Virgil Ierunca”

  1. Aliosa says :


    Craciun Fericit ! 🙂
    Aliosa.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: