Femei, Charles Bukowski

Protagonistul rfemeiomanului “Femei”, Henry Chinaski (alter ego al autorului, prezent în mai multe cărţi ale sale), este un scriitor alcoolic, mare amator de femei, măcinat de găndul ratării:”Nu sunt o persoană care se pricepe la toate. Sunt un orășean stupid. Sunt mai mult sau mai puțin un căcat ratat, plin de stropi, care n-are absolut nimic de oferit” ,”Și uite-mă pe mine. Peste o sută de kile, mereu rătăcit și confuz, picioare scurte, bust de maimuță, fără gât și cu un cap prea mare, nepieptănat, așteptând-o pe ea”.Dincolo de obsesia pentru sex, băutură şi pariuri la curse şi de predilecţia pentru scenele de umor negru care răsar, alături de erotismul dezlanţuit, la fiecare pagină, se ghiceşte disperarea naratorului care-şi strigă singurătatea, nevoia de tandreţe şi compasiune.

Întrebarea este următoarea: “Merită să-l citesc pe Bukowski?” 
Deşi foloseşte un limbaj rudimentar, crud şi uneori (bine, mai tot timpul)obscen, Bukowski merită citit pentru simplul motiv că este un autor diferit, un maestru al realismului murdar, un autor care nu cunoaşte metafora şi care şi-a transpus suferinţa într-un mod maiestos în opera sa.

” Și totuși femeile – femeile adevărate- mă speriau, pentru că ele,în cele din urmă îți doreau sufletul, iar eu vroiam să păstrez ce mai rămăsese din al meu!”

Advertisements

4 responses to “Femei, Charles Bukowski”

  1. samewhiteblue says :

    Bine spus ,,realism murdar”. Dincolo de autorul adus în atenţie realismul e murdar oricum, doar după el se poate să găsim ceva curat. Căci, închişi în carnavalesc, ne ciocnim de nimicnicie!

    Like

  2. dumitruichim says :

    Have a nice weekend, Marius!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: