1984, George Orwell

“1984” este un roman politic scris de George Orwell în 1948 și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei.1984 a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, de exemplu: “Fratele cel Mare”, “dubla gândire”, “poliția gândirii”, “Soceng”. “Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentrua descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.

Romanul descrie o Mare Britanie posterioară unui război nuclear ipotetic dintre Est și Vest (care ar fi avut loc în anii ’50), în care s-a instaurat un regim de tip totalitar inspirat din ceea ce a fost stalinismul și din anumite elemente ale nazismului. Libertatea de expresie nu mai există. Toate gândurile sunt minuțios supravegheate, iar imense afișe, care tronează pe străzi, indică tuturor că:
“Big Brother stă cu ochii pe tine”( Big Brother is watching you)
Principala figură a romanului, “Big Brother”, a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților.1984

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: